<<<

April

Motivatie: ‘Droom, geloof en handel’

(levenswijsheid van Bora Milutinovic, voetbaltrainer)

> Verlangen

Bijna ieder mens verlangt ernaar moeiteloos, gelukkig en succesvol te leven. We weten allemaal dat je dat niet je hele leven lukt, maar toch zoeken we ernaar. We kennen vaak ook voorbeelden van mensen wie het wel lijkt te lukken: leven in overeenstemming met hun eigen energie, talenten en drijfveren.

De aandacht voor je motivatie, je passie, drijfveren is in deze tijd weer heel actueel. Dat heeft zeker te maken met arbeidgerelateerde verschijnselen als burnout en stress. De kans op burnout en stress is groot als je lange tijd achter jezelf aanholt en niet stilstaat bij je eigen verlangens en behoeften.

Dus: het is belangrijk stil te staan bij je passies, je motivatie, je drijfveren, je heilige vuur. Want als je dat ontdekt hebt en volgt kom je als mens tot je recht. Zet je je energie en kwaliteiten optimaal in. Zowel in werk als privé zul je bloeien.

> Weerstanden

Een mooie gedachte! Waarom kost het ons dan vaak zoveel moeite om te ontdekken wat we werkelijk willen en om vervolgens daarnaar te leven?

Misschien omdat we besloten hebben dat het onmogelijk is om te doen wat je werkelijk wilt. Er moet immers brood op de plank. Je hebt verplichtingen en bindingen. Je wilt niet al je schepen achter je verbranden. Je denkt dat je niet voldoende talent hebt. Of je bent te laat om nog een andere kant op te gaan.

Misschien omdat we geleerd hebben te doen wat ons gezegd wordt en afgeleerd hebben te luisteren naar wat we zelf willen.

Misschien omdat we allang niet meer weten wat we eigenlijk willen en daar ook niet meer geïnteresseerd in zijn. We doen wat we doen en dat is het. En wie zegt dat het leven altijd boeiend, interessant, leuk moet zijn?

Misschien omdat we bang zijn om wat we mogelijk gaan verliezen. Kiezen is verliezen.

Of: zoals Mandela gezegd heeft: misschien zijn we bang voor wat we winnen, voor onze eigen kracht, ons eigen licht.

> Wat het kost

De prijs die we betalen voor het onder de korenmaat houden van ons licht kan groot zijn.

We krijgen vaak allerlei signalen dat we niet leven volgens onze eigen energie, motivatie en talenten. Signalen kunnen zijn:

> Gevoelens: verveling, ongeduld, woede, ontevredenheid, verdriet, spijt, verlangen naar het andere, gevoel van gemis.
> Fysieke klachten: hoofdpijn, maagpijn, rugpijn, darmklachten, langdurige moeheid, tandenknarsen etc.
> Bijbehorende gedachten: ‘is dit alles?’ `Ik ben totaal ongeschikt voor dit leven (werk)’, `ik ben te oud om nog te veranderen’, ‘nog 7 jaar tot mijn pensioen’. ‘Had ik maar… ‘ ‘Was ik maar…’ Waarom heb ik nooit….’ ‘Het ligt aan.(Baas, werk, relatie, lot etc).’

Als je iets van bovenstaande herkent is het een goed idee eens stil te staan bij wat je nu mist en wat je graag zou willen.

> Hoe dan wel?

In de literatuur (1) over leven vanuit je eigen motivatie (passies, drijfveren) valt een duidelijke lijn te ontdekken :

1. Ga op zoek naar je motivatie. Dat betekent: ontdek je passies, waar je werkelijk van houdt, waar je energie van krijgt en houdt.

2. Geef je leven vorm volgens je motivatie. Dit houdt keuzes, doelen stellen, planning en handelen in. Maar ook je enthousiasme delen met anderen. Verwacht niet teveel en niet te weinig van jezelf. Belangrijk is dat je kleine stappen zet in de richting van wat je werkelijk wilt.

3. Houd je motivatie vast. Geef niet te snel op.

Wanneer je dit doet is de beloning dat je ware zelf naar buiten treedt, dat je leeft zoals jij dat wilt. Betrokken, energiek, met plezier.

Het motto is:

"VOLG JE HART, GEBRUIK JE VERSTAND"

(1),u> Literatuur

Richard Chang: werken vanuit je hart. Een stappenplan voor passie en succes
Marinus Knoope: de creatiespiraal
Marsha Sinetar: Do what you love, the money will follow

Meer weten?

Anneke Dekkers heeft ervaring in het begeleiden van mensen die op zoek zijn naar hun motivatie. En ja, het staat mooi in de boekjes, maar de praktijk is vaak weerbarstiger. Een coachingstraject kan helpen om je eigen weg te vinden. Zie ook bij profiel haar visie op coaching.

Strapa

Anneke Dekkers

020-6938161

info@strapa.nl