Provocatieve dialoog

Kijk voor alle provocatieve workshops en opleidingen op de site www.lachenmetlef.nl

De situatie is als volgt: de klant wil graag meer zelfverzekerd overkomen. De coach heeft dat verlangen op alle mogelijke manieren geprovoceerd (niet doen! Oh, wat verschrikkelijk dat je zo verlegen bent, Maar wees nou eerlijk: dat zit toch helemaal niet in je? Etc.) Toch wil de klant nog steeds. Maar om nou te zeggen dat hij in de tussentijd stappen heeft ondernomen om ander gedrag te tonen…nee. Tijd voor de wonderdokter.
Klant: Ja, ik weet wel dat jij het niet nodig vindt, maar ik wil toch graag meer naar buiten treden, meer zelfverzekerd zijn. Dat is toch niet zo gek?
Coach (met een peinzend gezicht): Mmm, je hebt gelijk en weet je, ik denk dat ik iets weet wat jou kan helpen. Wat zeg ik! Niet alleen kan helpen, maar je ander mens kan maken.
K (wantrouwend): Wat dan..
C: Niet zo snel, je tijd moet wel rijp zijn, je moet wel echt willen en je realiseren dat je leven, ja jijzelf nooit meer hetzelfde zal zijn.
K: Nou dat klinkt wel heel dramatisch...
C: We hebben het dan ook niet over zo maar iets...
K: (nieuwsgierig) Kom maar op dan, ik ben er klaar voor.
C: Ja, maar dan moet je het wel heel serieus doen!
K: (Trekt ernstig gezicht): Oké.
C: (Haalt diep adem, ademt langzaam uit, en zegt met een zware, rustige stem): Je staat op het punt de drempel over te gaan. Nog even en je zult krijgen wat je verlangt. Ik ga je iets geven wat jou de weg zal wijzen. Maar eerst vraag ik je samen met mij te concentreren. Dus doe je ogen dicht en concentreer je op het gevoel van zekerheid dat je wilt hebben. Zodra je het voelt zend je het in gedachten naar mij.
K: Doet ogen dicht en lijkt zich te concentreren.
C: Zend het maar na mij….Ja, ik voel het, er komt een woord bij me op, het woord dat de deur opent naar jouw zelfverzekerdheid!
K: Grinnikt ietwat gegeneerd.
C: Doet de ogen open en pakt een papiertje, schrijft er iets op, vouwt het papier op. Zegt: Ik ga je dit papier geven, maar alleen als je me belooft dat je het elke avond voor het slapen gaan en iedere ochtend bij het wakker worden hardop leest. Gedurende een maand. En dan zal het wonder voltrekken.
Overhandigt het papier: Nee, nog niet kijken. Pas vanavond. Beloof het me!
K: (Nog steeds een beetje gegeneerd): Goed ik beloof het.
C (op gewone toon): Zo dan zijn we klaar. Gefeliciteerd! We hoeven nu alleen nog maar te wachten tot het wonder voltrekt!