<<<

Oefening 5:
Een sterke opening

Twee zaken zijn van belang voor een sterke opening:
- Zeg wat van betekenis
- Doe wat je wilt bewerkstelligen

Het klinkt simpel, maar ik wed dat de voorbereiding en uitvoering heel wat aandacht behoeft. Daarom een korte handleiding:

1. Focus

Bepaal van te voren wat je belangrijkste boodschap is aan het begin van de training. Wat wil je zeggen? In welke staat wil je de deelnemers brengen? En welke houding hoort daarbij?

2. Oefen je eerste zinnen

Niet alleen de inhoud is belangrijk, maar ook de manier waarop je ze uitspreekt. Zorg dat je werkelijk meent wat je zegt. Maak je de eerste zinnen eigen. Schrijf ze op als je denkt dat het helpt en spreek ze een paar keer hardop uit. Verban het begingebabbel naar de aankomst met koffie en thee.

Als je de cursusruimte betreedt zorg je dat je in de goede staat bent. Dat is de staat die je bij je deelnemers wilt creŽren. Ga zitten, wees in het hier en nu en geef je volle aandacht aan de deelnemers. Als je voelt dat iedereen de aandacht op jou gericht heeft begin je te spreken. De zinnen die je geoefend hebt komen nu vanzelf uit je mond.

EHBO

'Dat zeg je nu wel, dat de zinnen vanzelf uit mijn mond komen, maar dat is echt niet zo! Ik sla juist helemaal dicht.'
'Oei, dat is geen mooie zaak. Weet je waar het in zit? Heb je de zinnen opgeschreven en daarna geoefend? Als je dat gedaan hebt, is het belangrijkste om eerst echt contact te maken met de deelnemers. Dat kun je doen door ze aan te kijken en te zien. Terwijl je dat doet haal je rustig adem naar je buik. Daarna kun je altijd weer even op je blaadje spieken om de zinnen weer te weten. Voel je energie stromen en glimlach. Spreek dan je zinnen uit. Succes!'


Strapa
drs. Anneke Dekkers
e: Info@strapa.nl
Tel+fax: 020-6938161
M 06 41576176
Korte Blekersstraat 19
1053 TM Amsterdam