<<<

Techniek 7:
Zeggen wat in je opkomt

Gebaseerd op de strategieŽn van Rian Hoorens, Tan May Ing en Otto de Loor

Stap 1. Aarden

Ga rustig zitten (of met beide benen op de grond staan) en adem rustig naar je buik. Verbind in gedachten je stuitje met de aarde en je kruintje met de hemel. Zeg tegen jezelf: ik geef mezelf permissie om straks alles te zeggen wat in me opkomt. Ik vertrouw erop dat ik het goede doe.

Stap 2. Aandacht richten op de ander

Misschien heb je een vraag gesteld aan de ander, misschien wil de ander je iets vertellen. Richt je aandacht volledig op de ander. Je neemt met al je zintuigen waar. Je wilt werkelijk te weten komen wat de ander bezig houdt.

Stap 3. Binnen laten komen

Laat wat de ander zegt bij je binnen komen. Hou bewust je mond. Laat het als het ware van je hoofd (waar het via je oren en ogen binnenkomt) naar je buik gaan. Dat kun je doen door goed naar je buik te blijven ademen.

Stap 4. innerlijke concentratie

Neem bij jezelf waar wat binnen in je gebeurt. Registreer het alleen, geef er geen oordeel aan.

Stap 5. Zeggen wat in je opkomt

Adem weer goed door. Sta jezelf toe te zeggen wat in je opkomt. (Ja, het gaat weer terug van je buik naar je hoofd).

EHBO

'Help, er komen geen woorden uit mijn mond! Ik heb niks te zeggen.'
'Ja, dat is natuurlijk waar we allemaal bang voor zijn. En toch kan dat de ommekeer bij jezelf teweeg brengen: zeggen dat je niks te zeggen hebt. Want dat zou ik je adviseren om te doen. En je zou kunnen zeggen wat je voelt van binnen. Bijvoorbeeld, dat je je leeg voelt, of verward. Dikke kans dat dat precies het gevoel is dat de ander heeft. En zo niet dan heb je nu wel een gezamenlijk vertrekpunt: we weten het niet, we hebben er geen woorden voor.'


Strapa
drs. Anneke Dekkers
e: Info@strapa.nl
Tel+fax: 020-6938161
M 06 41576176
Korte Blekersstraat 19
1053 TM Amsterdam